Asperges

Asperges worden al vijfduizend jaar lang gegeten, maar pas de afgelopen 100 jaar zijn ze populair in Nederland. Asperges zijn planten die ongeveer acht jaar lang op dezelfde plek groeien. Van deze plant kan je de jonge scheuten eten als groente. Er zijn drie soorten asperges, namelijk: groene asperges, witte asperges en paarse asperges. In Nederland worden vaak witte asperges gegeten, terwijl in Zuid-Europa vaak groene asperges worden gegeten. Paarse asperges zijn een heel specifiek product en deze zal je dus ook niet snel tegenkomen.

asperges

aspergesAsperges worden gewoon in Nederland verbouwd en er is zelfs een aspergeseizoen. Deze loopt van april tot en met 24 juni. In het aspergeseizoen zijn de Nederlandse asperges beschikbaar en ook van goede kwaliteit. Buiten het seizoen om zijn asperges ook te krijgen, maar deze komen dan meestal uit het buitenland. De asperge is een veelzijdige groente die je in veel gerechten kan gebruiken. Je kan ze als hoofdgerecht serveren en er een heel gerecht van maken. Ook zijn asperges erg lekker als bijgerecht bij een goed stuk vlees. Daarnaast kan je ook een lekkere soep of salade maken op basis van asperges!

Voedingswaarde per 100 gram asperges

  • 17 kcal
  • 0,2 gram vet
  • 1,3 gram koolhydraten
  • 1,9 gram eiwit

Asperges zijn gezonde groentes die in bijna elk dieet passen. Naast dat ze weinig vetten en koolhydraten bevatten, zijn ze ook nog eens erg lekker. Je kan ze zelfs gekookt als gezond tussendoortje eten!

Asperges bereiden

De bereidingswijze van asperges verschilt per kleur, maar voor alle kleuren telt: eerst goed wassen. Witte asperges vergen het meeste werk. Hiervan snijd je eerst 1,5 cm van de onderkant af. Vervolgens leg je ze een halfuur in water, waarna je ze goed schilt met een dunschiller (2x rondgaan). Groene asperges hoef je niet te schillen, behalve de hele dikke exemplaren. Wel moet je ook bij groene asperges ongeveer 1,5 cm van de onderkant er afsnijden. Als de asperges schoon zijn, kan je ze vervolgens gewoon koken. Paarse asperges zijn hier een uitzondering op, deze hoef je alleen te wassen en kan je vervolgens rauw eten.