Seizoen

Witte asperges is echt een seizoen product, het aspergeseizoen si ook erg kort. Vanaf midden april tot eindjuni worden asperges geoogst en verkocht. Na het oogst seizoen krijgt de plant rust en kan de plant groeien volgend jaar. Dit ook de reden dat asperges duurder zijn dan andere groenten. Je betaalt rond de 4,- euro voor 400 gram asperges.

asperges

De plant

Witte asperges groeien onder de grond, daarom zijn ze wit van kleur. Groene en paarse asperges groenen boven de grond en hebben hierdoor een kleurtje. De asperges plant heeft een stegel tot wel 2 meter lang, de kleine stengels van de plant onder de grond zijn de witte asperges.

Kritische punten

In Nederland is er sprake van een kwaliteitsklasse, dit houdt in dat er verschillende klasse zijn waar een asperge bij kan toebehoren. Dit is natuurlijk een onderlinge strijd tussen de Nederlandse boeren. Belangrijkste is de dikte van de asperges, je hebt verschillende formaten: AAA-formaat (de stengel is dikker van 28 mm, dit is de optimale klasse), AA-formaat (de stengel heeft een dikte van 20 - 28 mm), A-formaat (de stengel heeft een dikte van 16 - 20 mm) en als laatste de B-formaat (de stengel heeft een dikte van 12 - 16 mm).
Er zijn nog meer voorwaarden waar de asperge aan moet voldoen om in de hoogste klasse te komen. Als eerste moet de asperge recht zijn, het liefst kaarsrecht dit komt niet vaak voor maar er zijn zeker uitzonderingen. De kop van de asperge moet niet verkleurd zijn dit ziet er niet netjes en onsmakelijk uit. Ook mag de kop van de asperge niet openstaan en veder mogen er geen deukjes of bruine plekken te zien zijn.

Gezondheid

Asperges zijn ook goed voor je gezondheid, het wordt niet echt als medicijn gebruikt maar het is een hulmiddel. Het helpt tegen bijensteken, tandpijn en hartproblemen. Mensen die op een zoutarm dieet zijn, verwerken witte asperges veel in hun recepten. Asperges bevatten weinig tot geen zouten en past dus perfect bij een zoutarm dieet.

Welke wijn serveer je bij de asperges?

Wijn is een belangrijk onderdeel van een gerecht, match de wijn niet met het gerecht kan er een onaangename smaak in u mond voorkomen. De voorkeur gaat naar een witte wijn, rode wijn en asperges is niet een lekkere combinatie. De wijn moet mild van smaak zijn omdat asperges al een aparte smaak van zichzelf hebben. De Pinot Blanc druif past goed bij witte asperges, u kunt een blendwijn nemen met meerdere druiven en de Pinot Blanc druif, of u kunt een wijn met alleen de Pinot Blanc drijf. Ook de Riesling is een aanrader, deze wijn is iets voller van smaak.